Kodisto asukkaalle
/
Oletko muuttamassa?

Asunnon irtisanominen ja poismuutto

Aika vaihtaa kotia?

Olethan etsinyt jo uutta sopivaa asuntoa Kodiston kautta? Autamme mielellämme sinua löytämään uuden sopivan kodin kauttamme ja avustamme parhaamme mukaan asunnon vaihdon eri vaiheissa.

Muutto tuo mukanaan paljon muistettavia asioita. Olemme koonneet tälle sivulle tärkeimpiä käytännön ohjeita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon asunnon vaihdon yhteydessä. Tutustuthan huolellisesti ohjeistuksiin ja olet meihin yhteydessä, mikäli jokin mietityttää.

▶ Irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee aina tehdä kirjallisesti. Irtisanomisilmoituksessa tulee olla vuokralaisen/vuokralaisten allekirjoitus. Pankkitunnistautuminen vastaa kirjallista allekirjoitusta, helpoiten teet irtisanomisilmoituksen sähköiseti alla olevan painikkeen kautta. Emme hyväksy sähköpostitse tai puhelimitse tehtyjä irtisanomisilmoituksia.

IRTISANOMISLOMAKE

Mikäli vuokrasopimus on kahden henkilön nimissä, tulee molempien allekirjoittaa irtisanomisilmoitus. Jos vuokralaisista vain toinen muuttaa pois, tulee poismuuttavan irtisanoutua vuokrasopimukselta, myös tämä vaatii molempien vuokralaisten allekirjoitukset.

Käsittelemme irtisanomisilmoituksen pääsääntöisesti yhden työpäivän kuluessa. Kun olemme käsitelleet irtisanomisilmoituksenne, saatte sähköpostitse vahvistuksen ja poismuutto-ohjeet.

Mikäli teillä ei ole mahdollisuutta hyödyntää sähköistä irtisanomisilmoitusta, voitte tulostaa lomakkeen ja allekirjoittaa sen käsin. Lomake toimitetaan allekirjoitettuna Kodistolle, joko postitse osoitteeseen Newsec Property Asset Management Finland Oy, Asuntovuokraus, PL 52, 00101 HKI tai skannattuna osoitteeseen asunnot@newsec.fi.

▶ Kuinka pitkä irtisanomisaika on?

Vuokrasopimuksesi irtisanomisaika on määritelty vuokrasopimuksesi ehdoissa. Irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi. Vuokrasopimus päättyy irtisanomista seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä esim. lokakuun aikana irtisanottu vuokrasopimus päättyy marraskuun viimeiseen päivään.

Huomioithan, että irtisanomisilmoituksen jättämistä ei tarvitse odottaa kuun loppuun asti, vaan voit toimittaa sen meille heti, kun muuttoaikeesi varmistuvat.

▶ Asunnon esittely ja lopputarkastus

Irtisanomisaikana asunnostanne kiinnostuneet asiakkaamme saattavat ottaa teihin yhteyttä sopiakseen asuntoon tutustumisesta. Mahdolliset uudet asukkaat ovat puhelimitse yhteydessä sopiakseen poismuuttavan asukkaan kanssa lyhyen esittelyajan. Mikäli et halua luovuttaa puhelinnumeroasi tai olet itse estynyt, on vuokranantajan edustajalla AHVL:n mukainen oikeus esitellä asuntoa. Esittelyaika ilmoitetaan teille etukäteen, mutta huomioittehan, että vuokranantajan edustaja suorittaa asuntoesittelyn parhaaksi katsomanaan ajankohtana.

Jos olet ilmoittanut itse esitteleväsi asunnon, ilmoitathan meille, mikäli asunto on puolestasi tyhjä jo ennen virallista vuokrasopimuksen päättymisajankohtaa, niin järjestämme asunnon esittelyt siitä lähtien vuokranantajan edustajan toimesta.

Newsecin edustaja tulee tekemään asuntoonne muuttotarkastuksen. Asuntotarkastus pyritään tekemään viimeistään kaksi viikkoa ennen vuokrasopimuksen päättymistä. Vahvistamme teille tarkemman tarkastusajankohdan tekstiviestillä tai muulla tavoin. Tarkastus tehdään yleisavaimella, mikäli ette ole kyseisenä ajankohtana kotona. Jos aika ei sovi teille, pyydämme sopimaan uuden ajankohdan.

Jos teillä on päivisin kotona koira tai muu tarkastuksen tekemiseen vaikuttava lemmikkieläin, on läsnäolonne välttämätön.

Jos asunnossanne on turvalukko, tulee se jättää tarkastuspäivänä auki. Tarkastuksessa selvitetään mm. onko huoneistossa muuta kuin ns. normaalista asumisesta aiheutunutta kulumista, jonka korjaus/maksuvelvollisuus on vuokralaisella.

▶ Minne palautan avaimet?

Kaikki alkuperäiset avaimet sekä teetetyt lisäavaimet on palautettava lukkoliikkeeseen sopimuksen päättymispäivää seuraavana arkipäivänä klo 12.00 mennessä.

Pysäköintilupalaput, tolpan avaimet ja muut pysäköintiavaimet tulee palauttaa. Jos avaimia jää palauttamatta, näistä peritään maksu. Tarkemmat yhteystiedot palautuspaikoista toimitetaan teille erikseen.

Mikäli olet itse estynyt palauttamaan avaimia, voi toinen henkilö tarvittaessa palauttaa ne puolestasi.

▶ Loppusiivous

Hyvän vuokratavan mukaisesti huoneisto, sekä muut vuokrasuhteen aikana käytössä olevat tilat tulee vuokrasuhteen päätyttyä luovuttaa tyhjinä, hyvässä kunnossa ja siivottuina.

Asuntoon tulee jättää kaikki huoneistoon kuuluvat tavarat ja tarvikkeet, kuten ikkuna-avain, kattovalaisimien pistorasiat ja palovaroitin. Näiden puuttumisesta peritään maksu.

Jättäkää myös seuraavan asukkaan käyttöön kaikki huoneiston laitteisiin liittyvät käyttöohjeet.

Ongelmajätteet ja suuremmat pois heitettävät kalusteet sekä esineet on kuljetettava pois ja hävitettävä kaupungin jätemääräysten mukaisesti. Ylimääräisestä jätekuljetuksesta kiinteistölle mahdollisesti aiheutuneet kustannukset voidaan vähentää vakuudesta tai periä myöhemmin.

Mikäli olette asentaneet huoneistoon oman astianpesukoneen, niin muistattehan palauttaa keittiökalusteisiin alun perin kuuluneen kaapin paikoilleen konetta pois viedessänne. Huolehtikaa myös, että vesi- ja viemäriliittymät on tulpattu. Kaapin tai tulppausten puuttuminen saattaa aiheuttaa kustannusten pidättämisen vakuudesta. Lisäohjeita saatte tarvittaessa huoltoyhtiöltä.

Mahdolliset seinäkiinnitykset asunnossa katsotaan kuuluvan asunnon normaaliin kulumiseen. Älkää irrottako esimerkiksi taulukoukkuja, vaan jättäkää ne paikoilleen ja älkää itse ryhtykö paikkaamaan seinien kiinnitysjälkiä.

Asukkaan loppusiivoukseen sisältyvät velvollisuudet löydät täältä:

LOPPUSIIVOUSOHJE

Tutustuthan ohjeeseen huolellisesti.

Loppusiivouksen laiminlyönti aiheuttaa vakuusmaksun pidätyksen tai erillisen laskutuksen. Lisätietoa löydät vakuuden palautus osiosta.

Varmistattehan, että pois muuttaessanne postiluukusta löytyy Kodiston ”ei mainoksia!” tarra tai oma vapaamuotoinen ei mainoksia lappu. Valmiin ”ei mainoksia” tulostettavan lapun löydätte täältä.

▶ Vakuuden palautus vuokrasuhteen päätyttyä

Vakuus palautetaan vuokrasopimuksen irtisanomisessa ilmoittamallenne tilille kahden viikon kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä täysimääräisenä, mikäli kaikki huoneiston avaimet on luovutettu, huoneisto ja siihen liittyvät tilat siivottu, eikä huoneiston poismuuttotarkastuksessa ei ole havaittu muuta kuin ns. normaalista asumisesta aiheutunutta kulumista. Kaikki vuokrasuhteeseen liittyvät maksuvelvoitteet tulee olla hoidettu ennen vakuuden palautumista.

Olethan huomioinut, että vuokralaisen velvollisuus on hoitaa ja ylläpitää asuinhuoneistoa huolellisesti asumisen aikana. Täältä löydät vakuushinnaston. Tämän vakuushinnaston hintoja noudatetaan niissä tapauksissa, joissa asukkaan huolimattomuudesta, virheellisestä käsittelystä tai hoidon laiminlyönnistä aiheutuneita kustannuksia laskutetaan asukkaalta. Tämä hinnasto on ohjeellinen, erityis- ja poikkeustapauksissa veloitukset laskun mukaan. Hinnasto on voimassa otsikossa mainittuna vuonna ja se tarkastetaan aina vuodenvaihteessa.

Kodisto
Kodisto on nykyaikainen ja helppo tapa löytää juuri sinulle sopiva vuokrakoti.
Palvelun tarjoaa Newsec Property Asset Management Finland Oy.